lördag 1 mars 2008



Sven Nordqvist är väl mest känd för Pettson och Findus-böckerna.
Men för några veckor sedan berättade min bästa vän om Hattjakten, som var hennes favoritbok när hon var liten. Och då var ju jag tvungen att låna och läsa den.

I Pettson och Findus-böckerna finns ju så många fina detaljer i teckningarna. Givetvis finns det också här.


Hattjakten handlar om morfar, som en morgon vaknar för att finna sin hatt försvunnen! Han ger sig ut på jakt efter sin hatt och under vägen hittar han både det ena och det andra som han på något vis känner igen..

Den försvunna mumien

Ibland när jag är på biblioteket är jag så trött, så trött på tjocka romaner som tynger ner min högra axel (jag envisas med att alltid hänga tygkassen på högra axeln) och lånar istället serieböcker och tunna romaner och bilderböcker. Det slutar med att väskan är lika tung, men med mängder av böcker. En seriebok jag gillar är Den försvunna mumien av Jason. Några urdrag:





Jag älskar Star Wars och Darth Vader är min favorit. Därför gillar jag också styckena med honom extra mycket. Hela serieboken handlar alltså inte om honom. Jag gillar bara människor som dras åt den onda sidan, det är allt. Min favorit:

tisdag 26 februari 2008

VIRGIN SUICIDES

Jag hade egentligen tänkt skriva ett inlägg om Sofia Coppola. Men den här historien är så bra att den förtjänar ett eget. Filmen handlar om de fem systrarna Lisbon; Cecilia, Lux, Bonnie, Mary och Therese. Historien berättas ur ett gäng pojkars synvinkel. De är i princip besatta av systrarna Lisbon. Ingen kan förstå hur deras fula mattelärare och hans fru har kunnat få så vackra barn. Och inte blir villaområdet mindre förbryllat då döden får en stor plats i familjen Lisbons hus.



Genast efter att jag hade sett filmen var jag tvungen att läsa boken. Den är skriven av Jeffrey Eugenides och berättas också den ur pojkarnas synvinkel. Men här får man fler detaljer kring en del saker och det gillar jag. Jag älskar den här historien; Cecilia som går omkring i en bröllopsklänning från 20-talet, Lux som får skolans populäraste kille på fall och pojkarna som ägnar större delen av sin tid åt att forska kring systrarna Lisbon.

GHOST WORLD



Min bästa vän och jag gillar att vara ironiska. Vi pratar gärna om hur folk ser ut. På det viset är vi rätt lika Enid och Becky i Ghost world av Daniel Clowes.
Det är en serie som handlar om att växa upp och lämna spökvärlden.
Den är fantastisk.

Sedan finns den som film också.
Enid spelas av Thora Birch, som känns igen från American Beauty (också den en riktigt bra film) och Becky spelas av Scarlett Johansson. Jag såg filmen flera gånger innan jag läste serieboken. De skiljer sig en del åt, men jag gillar båda.
Och jag älskar Enid.

fredag 15 februari 2008

Lisa för själen

Ibland får jag för mig att jag skall vara ärlig till punkt och pricka. Sedan ringer telefonen och mormor gapar i luren. Hon undrar hur det är med mig och jag svarar bra, trots att jag har ont i halsen och näsan rinner och huvudet värker. För att ge ett exempel. Jag kan ljuga om ganska mycket bara för att jag tycker många historier som jag berättar blir så mycket bättre då. Och jag kan inte sluta. Men en som säger saker som jag önskar jag skulle våga ljuga om, det är Lisa.

Lisa för själen är skriven av Sisela Lindblom och handlar alltså om Lisa. Hon ljuger mycket och verkar inte älska någon. Hon genomskådar allt och vet vad som ska hända när man säger en viss sak. Hon blir sällan överraskad.

Jag älskar hur hon pratar om det här med lögner/sanning:

torsdag 14 februari 2008

Såhär på Alla hjärtans dag

Det är Alla hjärtans dag idag.
Och har man ingen att krama utan sitter i en soffa och cyniskt tänker "det här är bara en dag för affärerna att tjäna pengar på, den är ingenting värd" passar det bra med en bok med korta kärleksberättelser.

Skeppsbrott och hundra andra berättelser om kärlek är just en sådan bok. Den är skriven av Dan Rhodes och innehåller mängder av små korta berättelser om flickvänner. Här är två av mina favoriter:



HUNDHOTELLET


En del tecknade filmer är fantastiska. En av dem är Hundhotellet.
Den finns också som bok, med bilder från filmen.



Eller: "Vet du vad din hund har för sig när du inte är hemma?"

Det hela handlar om Sture, en hund som bor med sin husse Herr Blomberg. Sture är lite less. Han är ensam hemma och det ösregnar ute. Då kommer hans vän Picasso och föreslår att de skall åka till Paris.

De hamnar på Hundhotellet och Sture gör sig bekant med Miss Mops, en hund med nos för mysterier. Sture hamnar omedvetet i en minst sagt mystisk historia, där Egyptiska figurer spelar en framträdande roll.


Sture och konstnären Picasso


Miss Mops skriver detektivromaner på lediga stunder

Alla karaktärer har sina egna små egenheter och dialekter.
Om man inte sett den här filmen måste man göra det.
För den är så underbar.